dijous, 17 de maig del 2012

Anàlisis de l'espai de joc i trobada.


Anàlisis de l'espai de joc i trobada.

Aquest espai el desenvolupa l'associació 0-3 de Manacor.
Pe fer l'anàlisi del que es fa a aquest espai he assistit a les seves sessions els dilluns corresponents a a aquest any es varen començar el 23 de Gener fins fa dues setmanes.

És un lloc de trobada dels infants especialment adreçat als que no acudeixen a escoleta i venen acompanyats de les seves famílies, normalment el pare o la mare i en menys mesura dels dos progenitors, no s'ha donat el cas que venguin acompanyats d'un adult que no fos una de les dues figures abans nombrades.

Puc dir que es una moment molt enrigidor tant pels pares com pels infants.

L'espai està dividit per dues zones per tal de poder acollir els infants, totalment delimitades on a una hi ha els infants que encara no han assolit la bipedestació amb una participació setmanal de deu famílies on s'ha pogut fer un treball molt valuós i enriquidor pels assistents. Està dirigit per una psicòloga que aporta els seus coneixements com a professional i com a mare que té l'experiència d'haver experimentat els diferents moments evolutius d'un infant d'aquesta edat.
La meva tasca a aquest espai ha estat la de poder emetre la meva opinió referent als temes tractats i aportar documentació referent al que interessava als pares.

Mentre els pares fan, diguem teràpia de grup, els infants campen lliurement per la sala juguen amb el material de les diferents paneres del tresor i al mateix temps interactuant amb els adults i amb els altres infants, recordem que parlem d'infants no escolaritzat i normalment també del primer fill. És una llàstima que degut a les nombroses tasques que es van acumulant amb el temps les famílies quan tenen el seu segons fill ja no solen participar d'aquesta activitat tant enriquidora.

La zona pels infants que han assolit la bipedestació no ha aconseguit crear adeptes. La raó, és que l'espai que es destina és insuficient, la raó, són les limitacions físiques que té la seu d'atenció primerenca per acollir aquesta activitat.

Des de l'associació 0-3 i de l'equip d'atenció primerenca, puc dir que hem fet i mi incloc una tasca de pressió, que just per quest motiu pens que són vàlides aquestes pràctiques, per tal que l'ajuntament accedís a deixar un espai de l'escoleta municipal per tal d'aconseguir un espai més adequat per poder-se fer. 
Fa dues setmanes que aquest espai ha començat un altre cop i podem dir que estem molt contents per que ha tingut una bona acollida. Són dotze famílies que assisteixen, curiosament la darrera sessió es va projectar un vídeo que he fet del joc heurístic de 2-3 anys per tal que els pares el veiessin i llavors que els infants jugassin amb els seus fills.

No vàrem obtenir els resultats desitjats, la filmació la varen trobar massa analítica i llavors el joc no va sorgir espontàniament per part dels nins, hi va haver un moment molt enriquidor on tots varen començar a fer ritmes amb els contenidors però la veritat és que el moments d'enriquiment varen ésser pocs.

És un espai de caràcter obert, sense inscripció sense compromís de fer tot l'horari i ni d'una assistència continuada amb la qual cosa facilita i molt a les famílies poder assistir quan poden i no romp el vincle si resulta que un parell de setmanes no s'ha pogut assistir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada